De partijen die bij de verkiezingen met BVC's geconfronteerd werden, zijn zondermeer slechte verliezers.
"De kiezer heeft onbegrijpelijk gekozen voor CD&V en NV-A, voor immobilisme dus", luidt het unaniem bij de verliezers. Wie begrijpt dit nog ? De verliezers alvast niet.
Het
SLP van
Geert Lambert haalt een lilliputterscore van 1,1 %. Bij SLP - niemand weet trouwens waarvoor die letters staan, maar het betekent Sociaal-Liberale Partij - wijt orakel Nellie Maes het BVC aan de media. SLP is in de media afgeschilderd als "kneusje", waardoor de kiezers de partij als de pest gemeden hebben. Geert Lambert weigert de hand in eigen boezem te steken - ook al is dat nu moeilijk sinds hij zijn tetten kwijt is - en windt er zelf geen doekjes om : de kiezer heeft ongelijk. De kiezer heeft strategisch gestemd ( op de grote partijen ), en de kleine partijen letterlijk links laten liggen. Het BVC van SLP doet ons sterk denken aan de begindagen van VT4, en nu ook de begindagen van MNM : "the unserved audience" bestaat niet, tot beter weten in van de stichters.
Lijst Dedecker komt uit op een globale score van 7,7 %, duidelijk minder dan de vooropgestelde 10 % en de stiekem gehoopte 12 %. Ook Dedecker steekt de hand niet in eigen boezem, maar schuift de schuld voor dit matige resultaat door naar de media. De peilingen van 16 % waren irrealistisch en hebben te hoge verwachtingen geschapen. Ook werd LDD de laatste maanden van de campagne hard aangepakt in de media met de onfrisse privé-detective-zaak en de zaak-Vijnck. Ook ziet Dedecker de reden voor de magere score niet in zijn eigen magere partijprogramma, maar vooral in het falen van de andere lijsttrekkers, met name Jurgen Verstrepen in Antwerpen, en de "harde werker" Peter Reeckmans in Vlaams-Brabant, die toch niet zo'n hard Brabants trekpaard bleek voor LDD, waardoor diva Anne De Baetzelier haar zetel door haar neus kan boren. Ook een andere BV kan zijn zetel door zijn neus boren, de van het politiek talent bulkende Karel Deruwe, die nu genoodzaakt is een nieuwe glansrol als Hamlet op zich te nemen teneinde de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Toch wel sneu dat we Deruwes initiatieven in de culturele sector nu zullen moeten missen ... Grootste BVC bij LDD is voor ene
Christophe Vanvaerenbergh in Brussel. Hij draagt de rode lantaarn van het aantal stemmen : 48 schamele stemmen.
Jean-Marie zag dat het niet goed was, en gaat nu op zoek naar nieuwe lijsttrekkers, vooral in Antwerpen. Over Limburg gebaart hij van krommen haas, maar LDD was altijd al een duiventil in Limburg. Benieuwd met welke BV(C)'s Jean-Marie zal uitpakken in 2011. Margriet Hermans misschien ? Eigenlijk voorspellen we de complete implosie van LDD in 2011. Van Rossem komt dan namelijk weer op met een lijst, en je kan er donder op zeggen dat hij minstens 3 % afpakt van LDD, waardoor LDD onder de kiesdrempel komt. Daar zijn we dus vanaf ! Bravo Jean-Pierre !
Bij
Open VLD zag nestor Herman De Croo dat Vlaanderen meer dan ooit liberaal heeft gestemd, maar dat ze de echte liberale partij zijn vergeten. In de achteraf-analyses komt ook vaak te berde dat Dirk Van Mechelen "te weinig charisma uitstraalde". Van Mechelen heeft inderdaad de uistraling van een garnaal, net als Marino Keulen en Patricia Ceysens. Toch enkele lichtpunten, de goede scores van Sven Gatz en Guy Vanhengel in Brussel, en de verloren zetel van BV ( Bijzonder Verlept ) Margriet Hermans. De monsterscore van Verhofstadt in Europa was verwacht, maar het is ons onduidelijk waarom iemand als Dirk Sterckx zowel in Vlaanderen als in Europa een plaats bij de effectieven kreeg. Ongetwijfeld werd een vangnet voorzien, voor het geval Dirk niet meer in Europa zou verkozen raken. De kampioenen-postjespakkers zetten nu ook alles op alles : in de 2 regeringen ( Vlaanderen en federaal ) of anders niets. Niet uit overtuiging, maar voor de postjes uiteraard. En Verhofstadt, die zelf 8 jaar niets gedaan heeft voor de staatshervorming, maakt hiervan nu een breekpunt als kersvers partijvoorzitter. Wie gelooft die man nog ??
Het
Vlaams Belang komt als verklaring voor hun mokerslag met de theorie van de communicerende vaten aan rechterzijde. Zij hebben nu stemmen verloren aan LDD en NV-A, maar het tij kan weer keren, aldus Dewinter. Overigens is er bij VB geen man overboord, want zij troosten zich met de gedachte nog steeds de tweede partij te zijn in Vlaanderen, en er zullen geen koppen rollen aan de top. Misschien kunnen zij hun partijnaam nogmaals veranderen in
Vlaams Belegen ?
Bij de
SP.A is men al bij al tevreden met het behaalde resultaat, want ondanks het verlies van 3 % hebben ze uiteindelijk wel beter gescoord dan de rampzalige peilingen. En er is nog goed nieuws : alle neuzen staan zowaar weer in dezelfde richting ! En er is nog heuglijk nieuws : Freya is weer zwanger. Sp.A staat nu terug op het bodemniveau van 1999 ( vlak na Agusta ), maar zien daar geen graten in. Ze zien zichzelf alweer in de lift zitten. Als een hedendaagse
Sisyphus begint Gennez vol moed aan haar taak om de partij weer naar 20 % te hijsen. Dinosaurus en eenmans-"Waldorf en Stattler" (dixit Bart De Wever )
Louis Tobback ziet de SP.A met enig cynisme zelfs als de tweede partij van Vlaanderen. Hij ziet wel en stoemelings het Vlaams Belang over het hoofd. Ook SP.A ziet net als Open VLD in het verlies van 3 % geen reden om in de oppositie te gaan. Ook daar geldt, liever in de regering dan erbuiten, liever wat postjes verdelen dan aan de kant te blijven staan, want winnen of verliezen, maakt toch niks uit. In die optiek mag Bert Anciaux terug beginnen hopen op een mandaat. Bertje is uit de boot gevallen bij de Europese verkiezingen maar hij heeft naar eigen zeggen bewezen "dat hij er nog staat". Hij staat dus ter beschikking voor als de partij hem wat vraagt. Het is dus niet uitgesloten dat Bert dus terug minister wordt in Brussel of Vlaanderen.
Bij
Groen! tenslotte ziet Mieke Vogels nog steeds geen reden om op te krassen, ondanks het matige resultaat en het lichte verlies. Ach ja, er waren 2 zetels winst in Brussel, en Bart Staes heeft zijn Europese zetel kunnen behouden, maar daar heeft Vogels weinig verdienste aan. De groene mayonnaise pakt nog steeds niet, ondanks het feit dat de milieu-thema's enorm in de lift zitten. De groene
big bang is er niet gekomen, en dat is zonde als de omstandigheden zo goed zitten. Zwakke communicatie en marketing dus bij Groen! Verlepte voorzitster ook. Om het woord charisma nog even te berde te brengen : Vogels zingt misschien wel luid gebekt, maar allesbehalve subtiel en charismatisch. Het wordt tijd voor een Maria Callas aan het hoofd van Groen! Een jong, dynamisch ding zeg maar. Tinne Vanderstraeten, Freya Piryns of zelfs Meryem Almaci, stel je alstublieft kandidaat als voorzitster !