dinsdag 3 november 2009

Music maestro met Kobe Vissenaeken (17) - Muzikale weetjes (6) - Wallace Roney


Gisteren in de AB werd het legendarische album Kind of blue van Miles Davis integraal uitgevoerd, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van dit album.

Deze mijlpaal van de jazz werd opgevoerd door een sextet, met onder andere Jimmy Cobb, de originele drummer op Kind of blue ( en de enige nog in leven van de oorspronkelijke lineup ).

De rol van Miles werd met verve vervuld door ene Wallace Roney.

Op het eerste zicht een beetje een vreemde snuiter, ietwat overweight, met zonnebril, bizar oranje vest en een attitude. De fysieke gelijkenis met Miles is overigens frappant, met Wallace als opgepompte versie van Miles.

Na enig research blijkt die Wallace Roney niet de eerste de beste. Muzikaal wonderkind, begon hij met trompet op zijn 4e. Hij was de enige die persoonlijk les volgde bij de grote Miles himself, van 1985 tot 1991.

Tot 1986 modderde hij professioneel maar wat aan, sliep onder bruggen en dergelijke, maar vanaf 1986 brak hij door, onder andere bij Tony Williams en Art Blakey.

Enkele leuke trivia :
In 1983 ontmoette Wallace zijn idool, Miles. Miles vroeg wat voor trompet hij had. Wallace antwoordde hem dat hij geen trompet had en Miles gaf hem één.

Voor zijn rol in "Mo' Better Blues" van Spike Lee volgde Washington Wallace gedurende 6 maanden.

Quentin Tarantino is een notoire fan, en het personnage Marsellus Wallace in de film Pulp Fiction zou een mix zijn van de iconen Wallace Roney en Wynton Marsalis

Net als Miles is Wallace immer in zonnebril gehuld. Het is niet duidelijk of Wallace die geërfd heeft van Miles himself. Alex Brulov onderzoekt de zaak. Alex onderzoekt ook waar hij die belachelijke oranje vest vandaan heeft.

Geen opmerkingen: