dinsdag 1 december 2009

P. Leno fulmineert (29) - Breedsmoelkikker

Lang geleden dat P. Leno nog eens fulmineerde. Dat komt omdat Don Peit potentiƫle fulminatietargets tegenwoordig sneller in beton gooit dan zijn schaduw... Het onderwerp of eerder lijdend voorwerp van fulminatie is ditmaal Yves Leterme, die nog niet in beton zit, maar eerder gebeiteld zit als premier. I'll be back, zei Yves in december 2008. Sinds Yves terug premier is, heeft hij weer zijn breedste smile bovengehaald. Hij is eindelijk terug in de Wetstraat 16, waar hij "hoort te zijn".

Hij begon zijn tweede regnum meteen met een charme-offensief in Luik, in Ans meer bepaald. Als populist moest hij tegenover de Walen uiteraard sterk in de verf zetten dat hij supporter is van Standard.

Op beleidsvlak loopt hij echter iets minder hard van stapel. Jean-Luc Dehaene moet B-H-V oplossen. Gisteren was er overleg met de sociale partners over een gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden. Zij kregen nul op het rekest. De premier gebaart van krommen haas. Hij vindt namelijk dat vakbonden en werkgevers door sociaal overleg zelf tot een oplossing moeten komen.

Kortom Yves is terug premier, maar vindt dat hij in die funktie niets moet doen. Master of Ceremony. B-H-V : ask Dehaene. Sociaal statuut ? Ask Cortebeek en co. We hebben dus een virtuele premier met een smile van een breedsmoelkikker in de 16.

Hopelijk duurt deze farce slechts enkele maanden. Dat deze virtuele regering zo snel mogelijk valt, en dat Yves definitief terugkeert naar zijn geiten in de Flanders Fields. Jean-Jacques De Gucht, ga het daar eens overnemen in de 16, makker !

Geen opmerkingen: