woensdag 2 september 2009

My kingdom for a hund met Bodo Beckström (2) - Hund i China

Zweedse en Chinese onderzoekers bevestigen dat de eerste honden ter wereld 16.000 jaar geleden in China gekweekt werden, ten zuiden van de Yangtse-rivier.

Met behulp van genetische methodes konden de onderzoekers voor de eerste keer "tot op de punt juist" afbakenen waar en wanneer de eerste hondenstam zich ontwikkelde uit een hoog aantal van enkele honderden getemde wolven.

Tot nu toe werd de eerste hondenstam ter wereld grofweg ergens in Oost-Azië gelokaliseerd. Bioloog Peter Savolainen vindt het ook een "opwindende" ontdekking dat de eerste Chinese honden niet zoals hun latere nakomelingen in Europa als herders- of waakhond ingezet werden, maar "waarschijnlijk in de menselijke maag eindigden". Die vaststelling komt goed overeen met de evolutie die de menselijke bevolking 10.000 tot 12.000 jaar geleden doormaakte: het bestaan als jager werd ingeruild voor een agrarische vorm van samenleven.

Wu Tang serveert overigens nog altijd hond bij zijn noedels, reden waarom hij nog steeds geboycot wordt door Hund i snor.

Geen opmerkingen: