dinsdag 1 september 2009

P. Leno fulmineert (23) - Vlaams Huis = Vlaams debacle in NY

De onfrisse praktijken die aan het licht gekomen zijn in het "Vlaamse Huis" in New York hoeven nauwelijks te verbazen.

Genaamde Philippe Fontaine zou het als directeur van het Vlaamse Huis Pierre-Dominique Schmidt-gewijs nogal bont hebben gemaakt.

Geen cocainefuiven zoals Schmidt, maar wel woekerfacturen van zijn bedrijfje Italian Days - what's in a name ? - een monstersalaris ( 250.000 dollar per jaar, eigenlijk een peulenschil in New York ), uitbuiting van personeel etc.

Ik weet niet welke background deze man heeft, maar ben wel zeer nieuwsgierig naar zijn ongetwijfeld ronkende CV. Het is ook niet echt verbazend dat een headhuntersbureau juist deze man geselecteerd heeft. Hij heeft het allemaal : de gladde zonnebankbruine managerslook, het ietwat scheef hangende hoofd, het onberispelijke pak met glimmende das, de in elkaar gevouwen handen. Typisch headhunter materiaal, maar wij herkenden bij de eerste oogopslag direct de charlatan.

Karel De Gucht, zo vernemen we vandaag, heeft zich blijkbaar altijd tegen het Vlaamse Huis gekant, wegens overbodig. Het pleit voor de man, die ook wel menig charlatan in Afrika heeft ontmaskerd. Als hij binnen 5 jaar als Eurocommissaris afzwaait, mag hij Nathalie Lubbe Bakker opvolgen als charlatanontmaskeraar bij Hund i snor. Het zou een mooi orgelpunt zijn van zijn carrière.

Het is wel ironisch dat de klokkenluider Jean-Marie Dedecker heet, uitgerekend hij die door Humo zelf ontmaskerd werd als ordinaire poen- en subsidiepakker.

Als Fontaine de laan wordt uitgestuurd, wat verwacht mag worden, moet hij een paar straten verder maar eens gaan solliciteren in Wall Street. Wall Street heeft heel wat toppers woortgebracht in de Rogue Gallery, ongetwijfeld helden van Fontaine.


Geen opmerkingen: