vrijdag 14 mei 2010

Music maestro met Kobe Vissenaeken (21) - Brad Mehldau & Joshua Redman in AB

Het moet minstens de vierde keer geweest zijn dat we Brad Mehldau zagen. Minstens drie keer in de AB, en één keer solo in de Flagey.

Zonder twijfel was dit één van de beste concerten die we van hem zagen. Wat is er mooier dan twee getalenteerde muzikanten samen zien musiceren ?

Joshua Redman hadden we nog niet live gezien, de man blijkt een zeer beminnelijke en begenadigde saxofonist.

Brad Mehldau is een eerder onderkoeld type, op uitbundigheid zal je hem zelden betrappen. Wat niet wil zeggen dat hij zich niet amuseert op het podium. Zichtbaar in zijn sas kondigde hij in zeer behoorlijk Nederlands de tunes aan.

Pianistiek is zijn stijl is heel herkenbaar; in zowat elke tune slaagt hij erin door zijn virtuositeit jazz en klassieke piano te combineren. Wat dikwijls tot geweldige hoogtepunten leidt. Mehldaus grootste talent is het coveren van niet voor de hand liggende pop- en rocksongs. Legendarisch zijn zijn covers van Radiohead. En ook op dit concert waren er memorabele momenten bij covers van Jeff Buckley en een onwaarschijnlijk Lithium van Nirvana. Meer dan wie ook slaat Mehldau de brug tussen pop, rock, jazz en klassiek.

Alleen daarom al is hij vrij uniek in de jazzwereld en is hij één van de groten van de huidige jazz. We zouden hem graag eens bezig zien met een funky bezetting, bijvoorbeeld met Marcus Miller. Een tip voor Kurt Overbergh ...

Joshua Redman, een generatiegenoot van Mehldau, heeft met Mehldau én de geniale drummer Brian Blade jaren samen gespeeld, dan weet je dat je hier met de top van de huidige jazz te maken hebt. En zo bescheiden, die kerels !

Blij dat de AB dit programmeert. Please check them out !!

1 opmerking:

Koop zei

"pianistiek" - ik vraag me af of dat woord wel bestaat...

En ik ben altijd meer een Joshua Redman man geweest, zijn "Freedom in the groove" moet een van mijn absolute favorieten uit de jazz zijn.