dinsdag 26 mei 2009

Music maestro met Kobe Vissenaeken (10) - My Bloody Valentine indrukwekkend in de Effenaar


De mokerslag die we niet gekregen hebben bij het concert van Sophia, is enkele dagen later gearriveerd met het concert van My Bloody Valentine in de Effenaar in Eindhoven.

Eindhoven is zowat de meest cleane stad die we ooit gezien hebben. En dat drommelse Dommelsch bier is echt niet te drinken. En de Effenaar is een kutzaal. Maar dit geheel terzijde.

My Bloody Valentine was eind jaren '80, begin jaren '90 het Iers-Britse antwoord op de Amerikaanse gitaarnoise ( groepen als Sonic Youth, Dinosaur Jr. en, jawel, The God Machine ! ... ). De groep splitte in 1997, maar is sinds 2007 herenigd.

Sofia ( what's in a name ? :) ) Coppola is fan, Hal Hartley en zo ook wij.

My Bloody Valentine heeft slechts 2 reguliere albums uitgebracht ( net als The God Machine overigens ), met als masterpiece Loveless uit 1991.

Hun concert in De Effenaar was hun enige zaalconcert voor de zomerfestivals, wij dus effe naar ... De Effenaar.

De lichtshow was ronduit verpletterend. En de groep creƫerde geheel volgens de verwachtingen een Wall of Sound, waar enkel de stemmen niet echt goed uit de verf kwamen, maar who cares, het gaat hier om gitaarrock en noise. Zangeres-gitariste Bilinda Butcher verscheen in een beeldig rood jurkje - oranje volgens de Hollanders, maar nee, het was echt wel rood hoor - en wisselde elk nummer van gitaar. Gitarist-songschrijver Kevin Shields lijkt niet de meest praatvaardige kerel en was alleszins korter van stof dan Robin Proper-Sheppard enkele dagen tevoren - Kevin zei letterlijk niets - en dat was goed. Want de focus lag op de show, de rollercoaster van beelden en geluid. En het geluid stond heel luid, de groep had vooraf oordopjes laten uitdelen. En bij het slotnummer van de set werd duidelijk waarom.



Bij "You made me realize" veranderde de Effenaar in een Hel. Een decibelvolume van vier straaljagers ! Voor wie er zich niets kan bij voorstellen, het deed ons sterk denken aan "Metal Machine Music" van Lou Reed, of de elektronische soundscapes van Karl-Heinz Stockhausen. Vele concertgangers hadden het achteraf over "de Holocaust", een aantal van hen verliet de zaal voortijdig, maar dat was wellicht omdat ze hun laatste trein moesten halen ( niet naar Auschwitz ).

Een mokerslag dus, en een absolute aanrader voor de Pukkelpop-gangers. My Bloody Valentine toont aan dat het niet noodzakelijk verkeerd is om je verleden terug op te rakelen, zeker niet als dat zo briljant is.

Setlist:
I Only Said
When You Sleep
You Never Should
When You Wake
Cigarette In Your Bed
Come In Alone
Only Shallow
Thorn
Nothing Much To Lose
To Here Knows When
Slow
Soon
Feed Me With Your Kiss
You Made Me Realise

1 opmerking:

Koop zei

Ik neem aan dat Thorn GEEN cover van Imbruglia was.