dinsdag 6 oktober 2009

Benoit Van Cleemputiaanse debacles - BVC's (34)

Het ontslag van Francky Vandendriessche als keeperscoach bij de Rode Duivels, amper enkele maanden na zijn aanstelling, is het zoveelste debacle in de carrière van de onfortuinlijke voetballer. Hieronder een overzicht van het sportieve onfortuin dat de slagerszoon, die zichzelf 'te bescheiden en te braaf' noemt, trof sinds hij zich in de voetbalwereld begaf.

Geen aanvoerder: het Waregem-product speelde 19 jaar (1979-98) aan de Gaverbeek. Toen hij op een bepaald moment aanvoerder kon worden, koos het bestuur voor aankoop Chris Van Geem. Hij weigerde prompt ooit nog aanvoerder te zijn. Op het einde van zijn periode bij Waregem leed hij ernstig onder de financiële problemen bij Essevee.

Auto gestolen: op 20-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij de nationale beloften in Spanje. Bij de terugkeer kwam zijn vader hem met de wagen ophalen op de luchthaven. Toen ze terugkeerden naar de auto bleek de Mercedes van vader Vandendriessche uit de parking van Zaventem gestolen

Twee degradaties, invaller bij hoogtepunten: hij degradeerde twee keer met SV Waregem. Het seizoen dat Waregem met Urban, Krüzen, Vidmar,... de pannen van het dak speelde en Europees voetbal haalde, werd hij al na twee speeldagen tussen de palen verdrongen door Marc Huysmans. Na een promotie met Waregem, zijn enige titel, werd hij uit het doel verdrongen door Dannie D'Hondt, een aankoop van toenmalig trainer Aimé Anthuenis. Toen hij met Waregem in tweede speelde, werd Vandendriessche vaak onder vuur genomen door eigen fans.

Zware knieblessures: in maart 2000 scheurde hij de kruisbanden van de rechterknie. Toen hij helemaal hersteld was en de voorbereiding op het nieuwe seizoen goed was doorgekomen, scheurde hij opnieuw de kruisbanden aan dezelfde knie. Zijn hele seizoen was naar de vaantjes en hij kan zijn knie, waarin een donorpees werd aangebracht, sindsdien niet meer volledig plooien.

Eén interland, vier goals binnen: nadat hij op het WK 2002 derde keeper was en geen minuut speelde, maakt hij in maart 2003 als meest gepasseerde doelman in eerste klasse na het afhaken van De Vlieger en Herpoel zijn grote debuut bij de Rode Duivels in de EK-voorrondematch in Kroatië: resultaat 4-0 en hij ging niet vrijuit bij alvast één goal.

Positieve dopingplas: in oktober 2004 werd Vandendriessche bij een dopingcontrole positief bevonden op het gebruik van depotmedrol, een corticoïde die hij door zijn club Moeskroen ingespoten kreeg tegen rugpijn. De keeper gaat uiteindelijk vrijuit maar de zaak blijft aan zijn naam kleven.

Uitgejouwd bij Cercle: Vandendriessche stopt in 2007 als keeper na twee jaar bij Cercle Brugge. In het seizoen 2005-2006 is hij de meest gepasseerde keeper in eerste klasse. Hij wordt vaak uitgejouwd door de eigen fans. Op het einde van zijn carrière verliest hij zijn plaats aan de jonge Dantschotter.

Weggejaagd bij Moeskroen: in juni verliet Vandendriessche Moeskroen, waar hij drie jaar keeperstrainer was, voor Bergen. Hij werd weggejaagd door de financiële onzekerheid bij de club en het te lange wachten op een contractverlenging. Kort nadien wordt hij ook aangesteld als keeperstrainer bij de Duivels, waar hem dus een korte carrière beschoren was.

2 opmerkingen:

Shamrockske zei

toch wel schaamteloze kopie van hnb !

P. Leno, Brussel zei

Zijn CV is wat ze is. Moeten we die veranderen dan ??