dinsdag 27 oktober 2009

Music maestro met Kobe Vissenaeken (16) - Massive Attack in Lotto Arena

Na legendes als Pixies en Sonic Youth was Massive Attack de derde topgroep die België aandeed op één maand tijd. We kennen een paar Amerikanen die stikjaloers zijn op ons uitgebreid concertaanbod.

Het is nu de vierde keer dat we Massive Attack live gezien hebben.

1. 1998 in Vorst Nationaal ( na de release van hun meesterwerk Mezzanine ) - 5 sterren
2. 2006 Pukkelpop ( na een lange stilte ) - 4+ sterren
3. 2008 Lokerse Feesten ( of all places ) - 4+ sterren
4. 2009 Lotto Arena - 5 sterren

Eerst iets over de Lotto Arena. Deze zaal is ronduit een debacle. Alleen zitplaatsen, zelfs in de middenruimte. Op het eerste en tweede balkon heb je bovendien beperkt zicht, zeker als je niet op de eerste rijen zit. Dit is gewoon een aanfluiting voor de muziekliefhebber.

Grensverleggend in de jaren '90, kunnen we anno 2009 constateren dat Massive Attack nog steeds op duizelingwekkend niveau concerteert, en dat er hoegenaamd geen sleet zit op de formule. Meer zelfs, de nummers van de nieuwe te verschijnen elpee zijn kwalitatief zeer hoogstaand en houden de belofte in van een nieuwe klassieker. Wat op zich merkwaardig is, 12 jaar na 'Mezzanine', en het grotendeels de mist ingegane '100 th window'.

De lijst gasten op de nieuwe elpee spreekt ook boekdelen met klassebakken als Damon Albarn, Tunde Adebimpe van TV On The Radio, Elbowzanger Guy Garvey, Hope Sandoval en Martina Topley-Bird.

Massive Attack blijft als collectief bij de tijd en zelfs vernieuwend. Live is Horace Andy nog steeds een meerwaarde, zelfs als hij maar op 3 nummers meezingt. Alleen jammer dat Martina Topley Bird als zangeres niet het (ijzingwekkende) niveau haalt van een Liz Frazer of Tracy Thorn. Voor de rest omringen 3D en Daddy G zich al enkele jaren met steengoede muzikanten, die zich duidelijk in hun sas voelden in een kolkende zaal.

"Thanks for the vibe", was hun dankwoord voor de superenthousiaste publieksreacties. Het is een compliment dat kan tellen, van een groep die zelf absolute meester is in het creëren van vibe. Het wederzijds respect is dus enorm groot en de wederzijdse sympathy blijft unfinished.

Geen opmerkingen: