zaterdag 14 februari 2009

Film met Bertrand-Bernard Broussard (1) - Doubt

Hund i snor heeft eindelijk een nieuwe filmrecensent, in opvolging van de nog steeds vermiste Emeric Ellis-Bextor. We hebben geluk dat we hem in onze eigen rangen gevonden hebben.

Bertrand-Bernard Broussard, BBB voor de vrienden, is reeds Hund i snor Ambassadeur in Québec. Maar BHB blijkt ook een filmbuff te zijn.

Mooi meegenomen natuurlijk. Bertrand-Bernard aarzelde geen seconde om de rol van filmcriticus voor Hund i snor te aanvaarden. Dat geeft hem meteen de unieke gelegenheid om over de hele wereld filmfestivals bij te wonen, en terzelfder tijd ambassadeur te spelen voor Hund i snor. Kortom, dit was een win-win situatie !

Hund i snor
BBB, we hadden u nog niet echt voorgesteld aan onze lezers, bij deze.

Bertrand-Bernard Broussard
Merci. Voor mij is dit een ongelooflijke opportuniteit. Mijn hobby te kunnen uitoefenen, en dan wereldwijd festivals te kunnen afschuimen, c'est super quoi !

Hund i snor
Je hebt gisteren "Doubt" gezien. Geef ons eens uw indrukken.

Bertrand-Bernard Broussard
Doubt is een film van nobele onbekende John Patrick Shanley en is gebaseerd op zijn eigen, met een Pulitzerprijs bekroonde toneelstuk. Het speelt zich af in 1964 in de Bronx. Het verhaal draait om een escalerend conflict tussen een ziekelijk despotische non en een progressieve priester, die door haar beticht wordt van pedofilie.

De rol van ziekelijk despotische non is op het lijf geschreven van Meryl Streep, die al haar acteertrucks weer kan bovenhalen. Uiteraard is dit een dankbare rol om een oscarnominatie binnen te rijven, wat ze dan ook gepresteerd heeft, haar vijftiende. En toch zijn we niet helemaal onder de indruk. Je ziet echt dat ze aan het acteren is, je ziet haar trucken van de foor, hier een blik, daar een gebaar ... Deze overacting vinden we ook wel eens terug bij de latere Jack Nicholson of de latere Al Pacino. Overweldigend, maar ook te veel "geacteerd".

Nee, dan veel liever Philip Seymour Hoffman, die een grandioze priester neerzet. Hij IS gewoon de priester, in al zijn compassie en menselijkheid. Ook Hoffman kreeg een terechte Oscarnominatie.

Elke scène in de film draagt en telt. Het is dan ook verfilmd toneel, waar alles draait rond de personages. Het is voorts opmerkelijk dat ook de twee vrouwelijke bijrollen, schitterend vertolkt door Amy Adams en Viola Davis, ook Oscarnominaties gekregen hebben.
Kortom, de ganse cast genomineerd voor een Oscar, dat zegt veel ! Vreemd is wel dat Hoffman zijn nominatie heeft gekregen in de categorie "supporting role", terwijl hij toch een hoofdrol speelt. Weer een rare kronkel van de Academy.

Naast "christelijke" thema's als compassie, verdraagzaamheid, schijnheiligheid, machtswellust, gramschap, twijfel is deze film ook brandend actueel. Het gaat immers vooral om het thema van de "perceptie", en de verschroeiende gevolgen daarvan.

Film geschikt voor : Philip Seymour Hoffman-freaks, theaterkoketteerders, pedofiele priesters, gefrustreerde nonnen, politici en Rik Torfs.
Film ongeschikt voor : Meryl Streep-haters en patsers.

Geen opmerkingen: