dinsdag 3 februari 2009

P. Leno Fulmineert (5) - Toppoliticus

We hebben het tot dusver nog niet gehad over de hele Anciaux-hetze. Logisch, eigenlijk is dat soort man én zijn blogje quantité négligeable.

Geen uitspraken dus over de zieligste politicus in de Vlaamse geschiedenis, dixit Eric Van Rompuy, die zelf met lichtjaren voorsprong op nummer 2 staat. Dit geheel terzijde.

Waar het om gaat, is hetvolgende. Anciaux, toch een "volksmens" bij uitstek, acht de volkssport Veldrijden niet meer het etiket Topsport waardig. Begrijpe wie kan. Uitgerekend dé sport waar Vlamingen al jaren in uitblinken, en uitgerekend in het weekend van het WK komen we zoiets te weten. Dat kan geen toeval zijn. Nogmaals komt Anciaux in het nieuws, op negatieve wijze weliswaar, maar hij beheerst bijna meer de krantenkoppen dan kersvers kampioen Niels Albert, een fidele kerel overigens. Naar verluidt zou Anciaux de Belgische ploeg op zijn kabinet willen uitnodigen, om mee te delen in de glorie wellicht, maar volgens Niels Albert gaan de Belgen ( Vlamingen eigenlijk ) hun kat sturen. Terecht. Dit is een mokerslag in het gezicht van Niels, Sven, Sven, Klaas, Bart, Erwin, Kevin en al die anderen.

De "top"politicus Anciaux haast er zich bij om te verduidelijken dat de budgetten voor Veldrijden niet zullen krimpen en dat dit een fantastische sport is. Tegelijk verduidelijkt hij op zijn blog dat hijzelf een grote fan is van Sven Nijs. Terwijl hij blijkbaar niet weet dat Sven Nys met een Y wordt geschreven. Of klinkt dat te Frans, Bert ?

Zou het niet kunnen dat Bertje Veldrijden toch net geen wereldsport vindt, omdat het wat "interculturaliteit" mist ? Je hebt een batterij Vlaamse toppers, dan wat Hollanders en enkele Tsjechen. En een verdwaalde Italiaan en Fransman. Dat is het ongeveer. Heel uitzonderlijk kan je eens een Japanner zien meerijden, die dan wel na 3 ronden gedubbeld wordt.

Ja, Bert mist de interculturaliteit. Waar zijn de Marokkanen ? Waar zijn die Zimbabwanen, die Roger De Vlaeminck toch had opgeleid ? Waar zijn de Russen, de Kazakken, de Turken ?

Het kan toch niet dat de feesttenten naast de koersterreinen enkel optredens van Sam Gooris, Eddy Wally of Milk Inc boeken ? Bertje wil daar Ali Farka Touré zien. Of Cesaria Evora. Of Les Tambours du Bronx. Daarom is veldrijden geen topsport. Aldus een "top"politicus.

2 opmerkingen:

Koop zei

sterke fulminatie, I must say, Don P.

hulde!

Shamrockske zei

In de morgen staat een mooie column over hetzelfde onderwerp en het gebeurt niet veel, HvdW moet ik eigenlijk gelijk geven.

en Bertje, tja, net zoals Morelleke zich afwendt van het vlaamsche nivo, zo keert hij zich tegen waarvoor hij ijvert.

en de boer, die ploegde voort