zondag 15 februari 2009

Film met Bertrand-Bernard Broussard (2) - Voorbeschouwing bij de Oscars - de Oscarnominaties

Acteur in een hoofdrol
Richard Jenkins - The visitor
Frank Langella - Frost/Nixon
Sean Penn - Milk
Brad Pitt - The curious case of Benjamin Button
Mickey Rourke - The wrestler

Wellicht gaat de Oscar naar Mickey Rourke; eigenlijk hopen we het. Hij verdient het.
Het palmares van Sean Penn is natuurlijk ontzaglijk. Hij had een Oscar moeten krijgen voor Dead man walking, maar nadien heeft hij nooit nog echt het verpletterende niveau geëtaleerd dat hem in de galerij van Marlon Brando, Robert De Niro en Al Pacino zette. Wij zijn nooit een fan van Brad Pitt geweest, zijn nominatie zal ongetwijfeld te maken hebben met het type film en filmrol ( er is veel schmink aan te pas gekomen ), maar wij gaan er alvast niet naar kijken. Voor de rest vinden we dat vooral Leonardo Di Caprio over het hoofd is gezien en een nominatie verdiende voor Revolutionary Road. De man verdient meer en meer het respect van Hund i snor, niet alleen om zijn acteertalent, maar ook om zijn sympathieke voorkomen en zijn politieke standpunten. Ook Joaquin Phoenix verdiende een nominatie voor Two Lovers en Robert De Niro, die in What just happened alweer zijn komische talent etaleerde.

Acteur in een bijrol
Josh Brolin - Milk
Robert Downey Jr. - Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman - Doubt
Heath Ledger - The dark knight
Michael Shannon - Revolutionary Road

We zijn een fan van Josh Brolin, hij was uitstekend in No country for old men en W. Robert Downey jr kreeg een voorspelbare Oscarnominatie maar hij verdient niet te winnen : hij stond te overacten en die film is een draak. De andere drie genieten alle onze sympathie. Maar Philip Seymour Hoffman en Heath Ledger hadden eigenlijk hoofdrollen, dus onze keuze gaat naar Michael Shannon, die briljant was in een grandioze film.

Actrice in een hoofdrol
Anne Hathaway - Rachel getting married
Angelina Jolie - Changeling
Melissa Leo - Frozen river
Meryl Streep - Doubt
Kate Winslet - The reader

Anne Hathaway is zeer charmant en verfrissend, maar nog een beetje te groen voor een Oscar. Meryl Streep deed (alweer) aan overacting maar het zou ons niet verbazen als ze alweer won. Angelina Jolie is van hetzelfde hout gesneden als haar beau Brad Pitt : megaster maar zwaar overschat als acteer/actrice. Onze favoriete is zonder twijfel Kate Winslet. We hebben die film nog niet gezien maar zij verdient al lang een Oscar.

Actrice in een bijrol
Amy Adams - Doubt
Penelope Cruz - Vicky Christina Barcelona
Viola Davis - Doubt
Taraji P. Henson - The curious case of Benjamin Button
Marisa Tomei - The wrestler

Zowel Amy Adams als Viola Davis waren ijzersterk in Doubt. Penelope Cruz was voortreffelijk in de Woody Allen film, en we kunnen haar eerlijk gezegd meer en meer appreciëren als actrice. Maar onze favoriete is Marisa Tomei, niet noodzakelijk om haar buiten kijf staande acteertalent ...

Beste film
The curious case of Benjamin Button
Milk
Slumdog millionaire
Frost-Nixon
The reader

Vreemd genoeg hebben we geen enkele van deze films gezien. Maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat we voor één van deze film zouden kiezen. Wij verwijzen hierbij naar de top-10 van Hund i snor van 2008 ( zie hieronder), hoewel sommige van die films reeds aan bod kwamen in de Oscars van vorig jaar. Dit is te wijten aan de "decalage" tussen USA en Belgie inzake films.

1. No country for old men ( Joel en Ethan Coen ) 2. 3:10 to Yuma ( James Mangold ) 3. Before the devil knows you're dead ( Sidney Lumet ) 4. Hunger ( Steve Mc Queen ) 5. American Gangster ( Ridley Scott ) 6. The Dark knight ( Christopher Nolan ) 7. Gomorra ( Matteo Garrone ) 8. Two lovers ( James Gray ) 9. What just happened ( Barry Levinson ) 10. Vicky Christina Barcelona ( Woody Allen )

1 opmerking:

Koop zei

ik moet denken aan die geweldige quote uit die al even geweldige film die ik deze week op video zag:

Awards are like hemorrhoids. Sooner or later every asshole gets one.