maandag 2 augustus 2010

Music maestro met Kobe Vissenaeken (28) - Favoriete elpeehoezen (3) - Keuze van P. Leno

Hierna de 10 favoriete album covers van P. Leno. Fuzzy Zoeller zal op zijn beurt een "aparte" top 10 voorstellen. Maar voor Fuzzy eerst nog Shamrockske.

1. Kraftwerk - Man Machine

Het felle rood, het contrast met het zwart. De krachtige koppen. Het lettertype. Duits expressionisme, geinspireerd door de Russische kunstenaar El Lissitzky. Noteer dat ook vrijwel alle andere hoezen van Kraftwerk in aanmerking hadden kunnen komen voor een top 10 entry.





2. Herbie Hancock - Headhunters

De mythische elpee met de psychedelische foto, die wellicht Watermelon Man voorstelt. Alleen al voor de hoes moet je dit meesterwerk op vinyl in huis halen.



3. The Jimi Hendrix Experience - Electric Ladyland

Jimi op het toppunt van zijn kunnen, met een hoes die enorm goed de tijdsgeest weergeeft, de flower power van eind jaren '60, en uiteraard omwille van de shock ( deze UK hoes werd uiteraard niet uitgebracht in de US ) en het groot aantal blote tieten ( Fuzzy Zoeller is uiterst tevreden met deze keuze )




4. Beatles - Abbey Road

Misschien niet echt origineel, maar des te mythischer




5. Blur - Best of

Kunstwerkje van de Britse kunstenaar Julian Opie. Persoonlijke favoriet, ik heb al tevergeefs naar een poster gezocht, helaas, hij bestaat niet in posterformaat.




6. Sonic Youth - Goo

Sonic Youth staan bekend als arty. De meeste van hun hoezen worden ontworpen door bevriende kunstenaars. De striphoes is van Raymond Pettibon.




7. Beastie Boys - Hello nasty

Twijfelde tussen Ill Communication en deze. Uiteindelijk deze gekozen wegens de schitterende vondst van het geopende blik Beastie Boys


8. The Clash - London calling

Ook weer niet geweldig origineel, maar wel een oerklassieker


9. Johnny Cash at San Quentin


De kracht van een foto, van een karakterkop. Indrukwekkend met die blauwe schijn, en die gitaar op de voorgrond.




10. Blondie - Parallel lines

De tiende was een moeilijke, omdat er nog zoveel andere hoezen uit de boot moesten vallen. Uiteindelijk groeide de overtuiging dat Blondie erbij moest. Voor de steeds jongere generaties die alles downloaden, geen elpees meer kopen, en die wellicht nog nauwelijks weten wie Blondie was, zij weten niet wat ze missen. Zo'n elpee van Blondie zou je alleen al kopen voor zo'n foto van Deborah Harry. Deborah Harry brak vrij laat door, ze was al 33 ten tijde van Parallel Lines, maar op het toppunt van haar schoonheid. Sommige mensen verdienen de eeuwigheid, Blondie is er zo één, zij blijft één van de strafste vrouwen die er ooit in de rock zijn geweest. Op deze hoes van Parallel Lines staat Deborah Harry beeldig in haar witte jurk. Zij is de enige die niet lacht op de foto. Zij heeft die 5 lachende mannen onder de knoet, zij is het waar alles rond draait.

Geen opmerkingen: