donderdag 19 augustus 2010

Music maestro met Kobe Vissenaeken (31) - Het festivalseizoen

Het festivalseizoen loopt stilaan op zijn einde. Tijd voor een summier en zeer onvolledig overzicht. Summier, omdat we niet zoveel festivals afschuimen, alleszins niet zoveel als Shamrockske.

Wij zijn niet echt fervente festivalgangers en verkiezen duidelijk concerten in zaal - waar geen regen valt - maar je kunt er in de Belgische zomer niet omheen, want België is nu eenmaal hét festivalland ter wereld.

Dit weekend is er nog het monsterfestival Pukkelpop, nadien zijn er nog enkele Lilliputterfestivals type Rock Ternat en traditioneel wordt het festivalseizoen afgesloten met het gezellige Leffinge-Leuren eind september.

Pukkelpop en Rock Werchter laten we al een paar jaar links liggen, en ook Dranouter moet geleden zijn van toen de dieren nog spraken. De twee korte bezoeken aan Dour in de laatste 5 jaar waren ook niet echt een meevaller, dus dat megafestival laten we voortaan ook aan onze reet roesten. Die megafestivals, we geven het toe, is meer een zaak (geworden) voor 16, 17-jarigen. We hebben wel het Werchter-programma op Canvas gezien, en dat volstaat eigenlijk.

De laatste jaren maken we dus vooral actes de présence op "kleinere" festivals.

Couleur Café was het eerste in de rij, hoewel dat niet echt klein is, maar eerder middelgroot te noemen. Bij Couleur Café gaan we niet alleen voor de muziek, laat ons zeggen, de muziek is hier zelfs bijkomstig. De sfeer, de eetstandjes met lekker eten, de exotische mujeres, daar gaan we voor. Muzikaal was er 's zondags een zoveelste doortocht van George Clinton, die nog slechts een schim is van zichzelf, ook letterlijk, vermits we hem niet eens hadden herkend. Verder viel het optreden van Hindi Zahra best mee, hoewel we nu ook niet ondersteboven geblazen werden.

Tweede festival was Les Ardentes in Luik. Een heel aangenaam festival aan de Maas, beetje de Waalse tegenhanger van Cactus qua rust en schaal. Wel jonger volk, twee podia, en zoals op Couleur Café lekkere eetstandjes en goeie groepen. Dit festival is zeker één van onze favorieten geworden de afgelopen jaren, we worden er stilaan vaste klant. We hebben er goeie optredens gezien van Pavement en Morcheeba.

Derde festival, opnieuw Waals, Esperanzah! in Floreffe. Op een ongelooflijk knappe locatie, rond de abdij van Floreffe aan de Samber. Esperanzah! is een beetje de Waalse tegenhanger van Sfinx in Bouchout. Leuke sfeer, prima eetstandjes, geen grote massa's en goede optredens. Zo hebben we daar een sterk optreden meegepikt van Abraham Inc, een funky groep die bestaat uit rasmuzikanten als Fred Wesley en de briljante klezmer-klarinettist David Krakauer.

Jazz Gent is altijd heel gezellig qua sfeer, ook dit jaar, al was het concert van Chick Corea Freedom Band niet echt memorabel te noemen, wat Bertrand Flamang ook moge beweren.

Op Werchter Boutique, voor zover je dit een festival kan noemen, in de regen de nog steeds briljante Prince gezien. En helaas niet op de afterparty geraakt, wegens geen informatie daarover ( ja, Alex Brulov heeft hier zwaar gefaald ). En o ja, Werchter Classic, mag je noteren, zullen we nooit ofte nimmer naartoe gaan. Jamais ! De affiche dit jaar was wellicht de slechtste en meest kleffe ooit.

Op de Lokerse feesten dit jaar spijtig genoeg Roxy Music gemist, naar 't schijnt was het heel goed, maar wel voor de zoveelste keer Paul Weller gezien. Hij was duidelijk in betere doen dan de laatste twee keer op respectievelijk Lokerse feesten en Cactus. En diezelfde avond was het concert van Babyshambles buiten alle verwachtingen echt goed !

Dit jaar geraakten we voor de eerste en misschien laatste keer op Feest in het Park in Oudenaarde. Uitsluitend voor Orbital. Schitterend concert gaven die ten beste ! Voor de rest doet dit festival qua schaal sterk denken aan Rock Zottegem, gezellig, maar de organisatie kan beter. Er is bijvoorbeeld maar één grote dranktent, wat je gemakkelijk 10 minuten doet lopen voor enkele pinten, wat not done is. Ook het aanbod aan eetstandjes, zoals je merkt toch een belangrijke factor voor Hund i snor, is hier maar magertjes.

Gratis festivals zijn al helemaal niet aan ons besteed, omdat de kwaliteit van de groepen daar meestal zo droevig is, buiten enkele uitzonderingen. Dus geen Plazey, Gentse Feesten, Marktrock, Bruksellive en toestanden. We maken wel één uitzondering voor Maanrock nu zondag, vanwege Luka Bloom.

En dat zal het dan ongeveer zijn, want die mooie zomer is weer allang voorbij.

2 opmerkingen:

Shamrockske zei

Ge vergeet dat jullie niet naar Couleur Café gaan als er een paar vochtige spetters uit de lucht vallen...

De organisator van Gent Jazz kent er dus niks van: http://www.demorgen.be/dm/nl/2590/Festivals/article/detail/1134697/2010/07/18/Gent-Jazz-beleeft-sterkste-muzikale-editie-ooit.dhtml

P. Leno, Brussel zei

Ach die Bernard Flamang toch. Het is niet omdat een concert afsluit met een jamsessie van 20 minuten dat dit noodzakelijk memorabel is. Geef ons dan maar het concert van Wayne Shorter in 2008. Dat was pas magistraal.

"Sterkste editie ooit", ach dat zeggen ze van elke editie. Da's belachelijke post-marketing.