donderdag 4 december 2008

P. Leno fulmineert (1) - Bettina

Bettina Geysen mag van de VRT niet deelnemen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Naar verluidt valt Bettina Geysen juridisch niets te verwijten, Maar vindt de VRT-directie het toch niet opportuun om haar als "prominente Vlaming" op te voeren na de onkosten-affaire.

Ik ben niet bepaald de grootste fan van Bettina Geysen, en nog minder van haar besnorde loverboy, laat dat duidelijk zijn. Toch vind ik dit lachwekkend bekrompen van de VRT en typerend voor het kleine Vlaanderen.

Bettina wordt nu met alle zonden van Israël opgeladen en er is zelfs een soort van "cordon sanitaire" rond haar gecreëerd.

Jarenlang mocht Bettina zich binnen de VRT zonder noemenswaardige managementbekwaamheden opwerken van de ene ronkende managementjob naar de andere, wat nadien culmineerde in het hoogtepunt uit haar carrière, haar aanstelling als voorzitster van Spirit. Zij zou de deus ex machina worden, het marketing-genie dat Spirit, nadien Vl. Pro ( de Vlaams-Progressieven ) op de kaart zou zetten.

Bij het micro-partijtje werd haar onbekwaamheid pas schrijnend duidelijk. Het werd een compleet debacle. Het micro-partijtje verschrompelde tot een nano-partijtje. Vlaams-Progressieven staan nu inderdaad op de kaart, maar helaas niet in Vlaanderen maar in Tuktoyaktuk. Althans, dat is wat Barry81 me vertelt.

Jarenlang was voor Bettina de sky the limit, maar nu even aan een onnozele TV-kwis meedoen, oh nee, dat kan niet, want Bettina kan toch niet doorgaan voor "prominente Vlaming" ?

Wie is er eigenlijk prominent in Vlaanderen ? Andere deelnemers aan dat Groot Dictee zijn ondere andere Annelien Coorevits en Sven Pichal. Aha, dat zijn dus prominente Vlamingen ! Het criterium voor prominentie is dus op TV of minstens op de radio komen. Bewezen bekwaamheden, intelligentie, palmares, Nobelprijzen of Oscars, dat heeft allemaal geen belang.

Gewoon uw kop op TV en je bent prominent. In die optiek zijn de twee Peters, Peter Van de Veire en Peter Van Asbroeck, ongeveer de meest prominente aller Vlamingen.

In de plaats van de VRT zou ik als coach van de Vlaamse ploeg op het Groot Dictee dan vooral die 2 heren afvaardigen, aangevuld met Stefanie Planckaert, Kelly Pfaff en Lien Van de Kelder.

Dat Groot Dictee is trouwens de Grote Show van Gebakken Lucht. Het is een exponent van de zwaar overroepen non-events in de TV- en mediawereld. In hetzelfde rijtje, het Gala van de Gouden Schoen, de TMF-Awards, Humo's Pop-Poll.

Als je op zo'n events wordt opgevoerd heb je het helemaal gemaakt in Vlaanderen ! Prominente Vlamingen en champagne à volonté. Na het tijdperk van de BV's hebben we nu dus de PV's.

Het gala van de Gouden Uil spant wel de kroon. Dit Canvas-gala met de onvermijdelijke Anna Luyten, door haar gratie, stijl en prominentie de Vlaamse Sisi, is met stip het grootste gehypete non-event van en voor arty farty opgeblazen al dan niet literaire nitwits in de Lage Landen.

2 opmerkingen:

Koop zei

fulmineren - mooi woord
die Anna Luyten zegt me dan weer niet onmiddelijk iets, ik zal ze es moeten googlen. Qua vtm-babe vind ik Evi Hanssen nog steeds vrij lekker, maar dit terzijde.
Volledig terechte fulminatie (?) rond Bettina, trouwens. En nog een ander staaltje van de grenzenloze bekrompenheid en inconsequentie van de VRT: dat intrekken van de PLat Préféré reportage over Hitler. Laat de mensen zelf oordelen, begot. En zet het licht niet op groen, om dan na erg voorspelbare kritiek alsnog je kak in te trekken. Awoert!

Shamrockske zei

helaba, geen kwaad woord over ons annelien he, allee, behalve dan misschien over haar smaak van venten, sorry, janetten.

en Bettina, tja, wat zei Warhol ook al weer; iedereen zijn kwartiertje roem?