woensdag 17 december 2008

P. Leno Fulmineert (2) - Leterme gebaart weer van krommen haas

Yves Leterme gebaarde alwéér van krommen haas. Die man is als krommen haas geboren in de Ieperse klei. Leterme heeft uiteindelijk ontslag genomen, enfin de ganse regering. Leterme verdient geen requiem, tenzij misschien het "requiem pour un con" van Serge Gainsbourg, al is dat nog te veel eer, en Gainsbourg heeft het vermoedelijk eerder voor Sarkozy of W bedoeld.

Keer op keer schoof Leterme de schuld op een ander. In de Brabançonne-affaire was het de schuld van de journalist, in casu de aimable Christophe De Borsu.

De communautaire miskleun schreef hij toe aan iedereen, behalve hijzelf, en hij parkeerde dat dossier handig bij zijn - dixit Leterme - "goede vriend" Kris Peeters.

In het Fortis-dossier profileerde Leterme zich aanvankelijk als de doortastende leider, die het land en Fortis heldhaftig ging redden. Ook dat liep uiteindelijk helemaal niet zoals hij het wel wou laten uitschijnen. Het bewuste weekend van de verkoop aan BNP-Paribas was eurocommissaris Nellie Smit-Kroes zogezegd niet bereikbaar. Achteraf bleek van wel, en Leterme schreef dat dan snel toe aan een verkeerde communicatie van zijn "medewerker".

Johan Vande Lanotte verwoordde het schitterend : Leterme is zoals Manuel van Fawlty Towers : "I know nothing".

Laten we de kool en de geit ( van Leterme ) niet sparen; de laureaat van de Hund i snor "Krommen Haas Award" is wat ons betreft bekend, maar wij willen uiteraard niemand beïnvloeden. Wat ons betreft kan Leterme best terugkeren naar zijn geitestal, waar goed bestuur meer dan ooit nodig is.

"Meneer enerzijds - anderzijds" trekt nu in deze zaak een hele regering mee in zijn val. Ook weer typisch Leterme.

Ook typisch, voor de Open VLD dan, eerst kon er geen sprake zijn van een parlementaire onderzoekscommissie over Fortis, nu kan dat, moet dat plots wel.

Weinigen die eraan denken, maar ik wil toch even wijzen op een niet onbelangrijk detail : Leterme is zijn carrière bij de CVP destijds begonnen bij niemand minder dan Leo Delcroix. Lang voor er sprake was van Hund i snor en "Charlatan" en "Krommen Haas" -Awards maakte deze oercharlatan reeds grote sier in deze categorieën. Gaat er geen belletje rinkelen ?

Geen opmerkingen: